Áll a bál!

Indul a Mosolyra Hangolók Farsangi Bulivonata! Te is belszálsz?

Ismét útnak indul a Mosolyra Hangolók Farsangi Bulivonata.

„Ne maradj le erről, mert buli az ígéret, Csodás tájakon, zakatolunk most át, Vár ránk a nagyvilág”

A 45-50 perces saját dalainkra épülő interaktív műsorunkat – mely során a gyerekek felszállnak velünk a buli vonatra, és több izgalmas állomás érintésével megérkeznek egy farsangi mulatságba, ahol télűző tánc segítségével közösen üdvözöljük a tavaszt – elsősorban óvodai csoportok, és általános iskolai osztályok számára ajánljuk, de már 8-10 fős gyermeksereggel is élvezetes farsangi mulatságot tudunk csapni.

Farsang a Mosolyra Hangolókkal?
IGEN :)

Kérd egyedi árajánlatunkat!

mosolyrahangolok@gmail.com +36 30 402 5937

 

FARSANG

A farsang egy mozgó ünnep. Vízkereszt és a húsvéti nagyböjt közötti időszak, melyet a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik.

A farsangok és karneválok középkortól megjelenő új szokásai mára minden kontinensen elterjedtek. Magyarországon már Mátyás korában divatban voltak bizonyos itáliai mintákat követő álarcos mulatságok. Dacára az egyházi tiltakozásnak, a farsang időszakának megünneplését nem tudták visszaszorítani.

A magyar farsangi szokások jellemzően néphagyományokra épülnek, mégpedig elsősorban német eredetű néphagyományokra.

Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása is. A különféle maszkos alakoskodásokból nőttek aztán ki a különféle dramatikus játékok, amelyekben tipikus alakokat személyesítettek meg. A legismertebb alakoskodó szokás magyar nyelvterületen a mohácsi busójárás.

TE TUDTAD, HOGY A FARSANGNAK IS VAN FARKA?

A farsang csúcspontja a karnevál, vagyis „a farsang farka”.

Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is.

Egy kis segítség a számításhoz:

  • Farsangvasárnap: a farsangi időszak végén levő farsang farkának első napja.
  • Húshagyókedd: a farsangi szezon utolsó napja, a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap.
  • Hamvazószerda: nagyböjt kezdő napja a latin szertartásban, a húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap.